Lesbos

Lesbos

In 1984 ging ik voor het eerst op vakantie naar een Grieks eiland (Skopelos), De jaren daarna zocht ik altijd een niet al te toeristisch Grieks eiland uit, ik houd nu eenmaal niet van de toeristische Chersonisos ellende op Kreta. Ik weet heus wel dat Kreta ook andere plekken heeft die lang niet zo toeristisch zijn, maar Kreta heeft me nooit getrokken. 

Af en toe ging ik ook “vreemd”, ik ben naar Australië geweest, het land wat me op een onverklaarbare manier altijd heeft aangetrokken. Ik heb zelfs bij terugkomst een tijd serieus met het idee gespeeld om naar Australië te emigreren. Ook ben ik op Bali en Lombok geweest, evenals naar het toenmalige Joegoslavië. De Griekse eilanden bleven echter toch mijn favoriet.

Toen ik in 2003 voor de 1e keer op Lesbos terecht  kwam, had ik al het idee dat ik er nog wel een keer zou terugkomen. De relaxte sfeer op het eiland en de vriendelijke mensen spraken mij erg aan. Dat ik dat moment élk jaar minstens 1 keer per jaar naar Lesbos zou terugkeren had ik toen nog niet kunnen bedenken. Mensen in mijn omgeving snappen niet dat ik elk jaar weer naar Lesbos op vakantie ga, maar ik kan er niets aan doen, Lesbos is mijn 2e thuis, als ik het vliegtuig uitstap krijg ik onmiddellijk een thuisgevoel. 

Hieronder vind u nog wat meer informatie over Lesbos en een klein deel van mijn foto’s die ik er in de loop der jaren heb gemaakt.

Informatie over Lesbos

Lesbos (Grieks: Λέσβος); is een Grieks eiland in de Egeïsche Zee, niet ver van de kust van Turkije en Klein-Azië. Met 1630 vierkante kilometer is het een van de grootste eilanden van Griekenland. In 2024 heeft het ongeveer 125.000 inwoners, van wie circa een derde in de hoofstad van Lesbos -Mytilini- woont. Het heeft twee prachtige baaien die diep landinwaarts steken. Rondom Lesbos en in de baaien vindt u stranden, sommige met gladde zwarte kiezeltjes. Het strand van Vaterá, niet ver van de Tempel van Dionysos, is het langst: 7 kilometer. De hoogste punten zijn de berg Olympus (967 m) in het zuiden en de Lepetýmnos (968 m) in het noorden. Op de eerste kom je met de auto, op de tweede alleen wandelend. Adembenemende uitzichten zijn de beloning.

Wat betreft de wonderen der natuur komt u op Lesbos sowieso aan uw trekken. Er zijn vijf geothermische bronnen, waar het zwavelhoudende water naar oude badhuisjes wordt geleid, onder andere in Loutrópoli Thermís. Vulkaanas zorgde 15 miljoen jaar geleden voor de verstening van een woud bij Sígri, een plaats die ook bekend is vanwege de kreeftenvangst. Bijzonder zijn verder de wilde paarden op de vlakte tussen Agía Paraskeví en de oostkust, de flamingo’s en pelikanen in de zoutpannen bij het toeristenplaatsje Kalloní en Skála Polichnítou. Er zijn meer dan 300 vogelsoorten waargenomen op Lesbos en bijna 30 amfibieën en reptielen. Bezienswaardig zijn tevens het Romeinse aquaduct bij Mória, dat eeuwenlang Mytilíni van zoetwater voorzag, het twaalfde-eeuwse klooster Moní Ypsiloú en het dorp Mantamádos, met fraai aardewerk en een zeldzaam icoon van de aartsengel Gabriël.

Geschiedenis

Archeologische vondsten hebben aangetoond dat het eiland sinds het Neolithicum (circa 5000 v.Chr.) bewoond werd en tijdens de bronstijd een beschaving kende die geleek op die van Mycene en Troje. Homeros (circa 800 v.Chr. - circa 750 v.Chr.) vermeldt Lesbos in de Ilias, zijn epos over de Trojaanse Oorlog. Na de dood van Alexander de Grote (oktober 356 v.Chr. - 13 juni 323 v.Chr.) werd Lesbos ingelijfd bij het Macedonische Rijk van de Ptolemeeërs die eveneens over Egypte heersten. Vanaf 88 v.Chr. maakte het deel uit van het Romeinse Rijk. Bij de opsplitsing van het imperium in een oostelijk en een westelijk deel hoorde Lesbos bij het Oost-Romeinse en later het Byzantijnse Rijk (3e - 13e eeuw).

In de Romeinse tijd was het eiland al een vakantieplaats. Toen de Ottomanen, onder leiding van sultan Fatih Mehmet de Veroveraar, het eiland in 1462 veroverden, werd de hoofdstad leeggeplunderd en werden veel inwoners ervan als slaaf verkocht. Toen in 1824 Mytilini in opstand kwam, werd ze door de Turken bloedig onderdrukt. Lesbos werd door de Griekse marine bevrijd in 1912.

Door de verdragen van Londen en Athene van 1914 behoorde Lesbos officieel aan Griekenland, maar de gevechten gingen door tot 1922. In deze periode werd nog levendig handel gevoerd tussen Lesbos en İzmir (Turkije). Veel grote herenhuizen op het eiland getuigen nog van deze bloeiende handelsperiode. In 1922 werd met een gevecht, geleid door de monniken uit Mandamados, de uiteindelijke zelfstandigheid van Lesbos bevestigd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het eiland van 4 mei 1941 tot 10 september 1944 door de Duitsers bezet. De burcht in Sigri (in 1757 door de Turken gebouwd) diende als tijdelijke gevangenis voor krijgsgevangen Duitsers.

Benaming

Een eenduidige afkomst van de benaming is er niet. Volgens de Griekse mythologie zou het eiland voor het eerst bewoond zijn door Makareus, zoon van de god Helios (zon). Deze Makareus had vijf dochters: Mytelene, Methymna, Agamede, Antissa, Arisbe en vier zonen: Erassos, Kedrolaos, Neandros en Leukeppos. Naar deze kinderen zou later een aantal steden of gebieden op Lesbos zijn genoemd (eponiemen). Methymna huwde de held Lesbos van Thessalië, zoon van Lapithos, de beschermgod van het eiland en kleinzoon van Aiolos. Een andere verklaring is dat Marcos het eiland 'Lesvi' genoemd zou hebben, wat 'groen eiland' betekent. Later is dit dan verbasterd tot 'Lesvos'.

Het woord lesbisch is afgeleid van de naam van dit eiland. Dit heeft zijn oorsprong in de gedichten van Sappho, circa 625 v.Chr. geboren in Antissa op Lesbos. Sappho was de eerste vrouw die de moed had over vrouwen te zingen, als tegenstelling tot de stoere mannenliederen. Haar gedichten gingen onder andere over de vriendschap van vrouwen, het landelijke leven, de bruiloften en dergelijke. Zij richtte ook een school op voor vrouwen waar zang, dans en muziek werden onderwezen.

De mooie natuur

Het landschap is zeer gevarieerd en veranderd van groene glooiingen naar onvruchtbare bergen en van dennenbossen tot olijfboomgaarden. Ook vindt u hier het beroemde Versteende woud. Versteende bomen, bladeren en fossielen van 20 miljoen jaar oud.

Ook natuurgebieden voor zeldzame vogels en geneeskrachtige bronnen kunt u vinden op het eiland. De gevarieerde natuur biedt voor ieder wat wils. Voor de één de bergen als decor bij het zwembad en voor de ander natuurgebieden met wilde bloemen en kruiden voor mooie wandelingen. Doordat het eiland minder droog is dan sommige andere Griekse eilanden, vindt u er een florerende natuur. Zo staat het eiland bekend om de vele miljoenen orchideeën die u er kunt vinden. Er zijn maar liefst 70 soorten orchideeën, waaronder de bokkenorchidee, de Italiaanse orchidee en tongorchidee.

Maar uiteraard kunt u nog vele andere planten bekijken, naast de vele orchideeën. Zo kunt u planten als de gele hoornpapaver, korenbloem, salie, gladiool, tijm, kamille en klaproos bekijken. De ontwikkeling van de natuur verschilt wel per gebied. Zo is het westen onvruchtbaar waardoor het behoorlijk kaal is. Dit komt met name doordat Lesbos een vulkanisch eiland is. Het zuiden is echter juist wel weer heel vruchtbaar en daardoor mooi begroeid.

Foto's van Lesbos

Meer weten over Lesbos?
Dagen
Uren
Minuten
Seconden