Lesbos (algemeen)

Lesbos (Algemeen)

Lesbos staat bekend om de kwaliteit van zijn olijfolie, tafelolijven, kaas en natuurlijk ouzo. In het midden van het eiland, tussen Gavathas, Antissa en Sigri, vind je versteende bomen in het unieke versteende woud (petrified forest). Dit zijn sequoia’s die door een vulkaanuitbarsting in een ver verleden met lava bedekt zijn en door erosie later blootgelegd.

Verder is het veelzijdige landschap een trekpleister voor reizigers van over de hele wereld. 75% van Lesbos is bedekt met vulkanische gesteente en er groeien ruim 11 miljoen olijfbomen op het eiland. Vogelspotters kunnen hier maar liefst 331 verschillende vogelsoorten spotten.

Mytilini

Mytilini is de hoofdstad van Lesbos met ruim 30.000 inwoners. De stad heeft een haven, een prachtige oude burcht en een aantal musea. Het ligt bovenop een heuvel aan zee en in de stad kennen ze geen straatnamen. Verder is de boulevard levendig en deze hoofdstad vaak druk. In de zomermaanden is het hier gezellig en bieden de vele terrasjes ruimte aan toeristen.

De stad is gesticht in het begin van de 10e eeuw voor Christus en daarmee een van de oudste steden van dit gebied. Langs de kade en boulevard staan imposante gebouwen en dateren veelal uit het begin van de 20e eeuw. Ze vormen met elkaar een architectonisch geheel met het oude gemeentehuis, de bank, de kerk Agios Therapontas, het gebouw van de perfectuur Lesvos, het Megali Bretania hotel en het cafe kafenio Panhellinion. De gemeentelijke parken en pleinen in de stad zijn fraai en worden gebruikt als openbare recreatieoorden.

Het Kastro van Mytilini staat op de top van een heuvel bij de haven van de stad. Het paleis van Gateluzzo torent fraai boven de hoofdstad van het eiland en wordt hedendaags in de zomermaanden ook gebruikt voor culturele activiteiten. De toren met poort, diverse zuilenhallen en een groot waterreservoir zijn enkele bezienswaardigheden in de burcht. In het noordwesten van Mytilini kunt u het antieke theater van Mytilini bezoeken. Het theater werd pas in 1958 ontdekt en bood plaats aan ongeveer 15.000 personen.

Petra

Petra is een vakantiebestemming op Lesbos in het noordwesten van het eiland. Er wonen in Petra ongeveer 1.300 mensen. Het ligt 5 kilometer van Molyvos en 57 kilometer van Mytilini en betekent in het Grieks “steen”. Een grote stenen rots van 40 meter hoogte splitst het dorp in tweeën. Petra ligt in een komvormige baai. Tegenover de badplaats op Lesbos liggen de Glaronisi eilanden. Het zijn vier kleine onbewoonde eilandjes en beschermd natuurgebied. Hier broeden en leven veel vogelsoorten.

Het zandstrand van Petra is een tip. Een fraai lang, breed zandstrand. Ook populair bij toeristen vanuit Molyvos. Bezienswaardig zijn bovendien de kerk Agios Nikolaos en het Vareltzidena’s herenhuis. Leuk is om een uitstapje te maken naar de bergen in het binnenland en wandeling te maken door bergdorpen als Stipsi. Of op zoek te gaan naar de 18 watermolens van Ligona.

Het kerkje Panagia Glikofilousa bovenop de rots in Petra is een tip om te gaan bekijken tijdens je vakantie. Niet alleen het kerkje met houten iconen is bezienswaardig, maar ook vooral het uitzicht en de zonsondergang. Het zandstrand van Petra is heerlijk voor een dagje naar het strand tijdens uw vakantie om lekker te relaxen op een strandbedje of te zwemmen in de zee. De lengte van het zandstrand van Petra is twee kilometer en op sommige plaatsen is het strand maximaal 15 meter breed.

De strandweg loopt bij het centrum van de bestemming, direct langs de zee en verderop direct langs het fraaie zandstrand. Hierlangs vindt u ook tavernes met traditionele Griekse gerechten en verse vis, appartementen, supermarktjes en bars. Alternatief is het zandstrand van Anaxos. Het strand is wat mooier en ook wat rustiger dan in Petra.

Molyvos

Molyvos-, ook wel Mythimna genoemd, is na Mytilini de grootste stad van het Griekse eiland Lesbos en ligt op het noordelijkste puntje van Lesvos. Deze stad ligt 62 kilometer ten noordwesten van hoofdstad Mytilini en 5 kilometer ten noorden van de vakantiebestemming Petra. Al van veraf ziet u de middeleeuwse vesting boven de stad uit, met daaronder een labyrint van huizen welke amfitheatersgewijs gebouwd zijn tegen de heuvel. Het stadje is pittoresk en heeft veel historische bezienswaardigheden. De oranje dakpannen schitteren in de zon en geven een fraai contrast op een zonnige dag in Molyvos.

Mythimna heeft een interessante architectuur en behoorlijk wat herenhuizen uit de 18e eeuw vallen onder monumentenzorg. Ze zijn gebouwd van stenen uit de omgeving en geven de stad hierdoor een natuurlijk karakter. Vanaf het kasteel van Molyvos, de oude burcht, op de heuvel heeft u een schitterend uitzicht op Molyvos, de haven en de wijde omtrek. ’s Nachts is het oude kasteel fraai verlicht en lijkt het op een kroon.

De centrale marktstraat is in het voorjaar schitterend bedekt met de Blauwe Regen en de fraai gekleurde winkeltjes hier verkopen veel lokale producten en handgemaakte souvenirs. Het is heerlijk slenteren door de smalle straatjes de heuvel op dwars door de oude wijken van de stad. De oude herenhuizen sieren de straatjes met houten kozijnen en vaak bruine of rode luikjes. Het lijkt of de tijd hier stilstaat met erfstukken uit de Romeinse tijd, de Byzantijnse periode en van Gatteluzzi. Er zijn speciale wandeltochten door de stad en kaarten kunt u hiervoor kopen in Molyvos zelf.
Om te shoppen is de traditionele agora in Molyvos een must.

Ga ook eens naar het haventje van Molyvos om romantisch te dineren met een glas wijn of ouzo. Hier vindt u tavernes langs de kade, waar ze traditionele gerechten serveren en een tip is de verse vis.

Skala Kalloni

Skala Kalloni is een vakantiebestemming op drie kilometer ten zuiden van het dorp Kalloni centraal op het eiland Lesbos gelegen. De afstand naar Mytilini is 44 kilometer. Het dorp ligt aan een grote gelijknamige baai en is populair voor “vogelaars”. Flamingo’s en andere vogels overwinteren hier.

De zoutpannen van de golf, de kleine riviertjes en de olijfgaarden zorgen voor een ecologisch vriendelijk gebied voor veel vogelsoorten. Vogelspotters kunnen hier o.a. blauwe reigers, witte en zwarte ooievaars, roodvoetige valken en bijeneters in hun natuurlijke leefomgeving zien. Skala Kalloni is bovendien bekend van de sardientjes. Elk jaar organiseert men in de kustplaats het traditionele “Sardines festival”. Een tip om bij te wonen als u hier op vakantie bent. Veel gratis sardientjes, ouzo, live muziek en traditionele dans.

Het zandstrand van Skala Kalloni is fraai, kindvriendelijk, georganiseerd en langgerekt. Langs het strand vindt u de nodige tavernes, restaurants, café’s en souvenirwinkels. Ook om het dorpsplein in het centrum vindt u de nodige eetgelegenheden en winkeltjes. Een plek om lekker rond te slenteren tijdens uw vakantie.